Hva er forskjellen mellom CWDM og DWDM?

WDM står for Wavelength Division Multiplexing som oversatt til norsk blir bølgelengdemultipleksing. Som det ligger i navnet er dette en teknologi hvor man samler flere ulike bølgelengder (farger) sammen på én fiber. Dermed kan man overføre mer trafikk per fiber og dermed spare utgifter til å legge eller leie flere fibertråder.

 

 

Det er to standardvarianter som er i vanlig bruk i dag: CWDM og DWDM. Her står "C" og "D" for henholdsvis "Coarse" og "Dense" eller "grov" og "tett" på norsk. En hovedforskjell er altså hvor tett man pakker kanalene. Det er egentlig mange andre forskjeller også siden DWDM egentlig er utviklet for transport av de virkelig store datamengdene på tvers av og mellom kontinentene. Da har man store aktive systemer med forsterkere, transpondere, ulike former for kompensering for støyeffekter osv. Men man kan også bare bruke det passivt, det vil si med bare multipleksere og tilhørende transceivere.

 

Hvis man bare ser på de mulighetene som de to teknologiene gir ved slike passive oppsett kan man litt forenklet sammenligne dem slik:

CWDM vs. DWDM

CWDM

CWDM er den enkleste varianten og gir mulighet for å sende opptil 18 ulike kanaler på samme fiber, hver med en kapasitet på inntil 10 Gb/s. Fiberworks har et stort utvalg CWDM-multipleksere.

Fiberworks tilbyr CWDM-multipleksere i en rekke varianter med varierende antall kanaler og ulike formfaktorer. Vi kan dermed dekke et bredt spekter av bruksområder som datasenterløsninger, offshore/subsea, utendørsmontering, CATV og så videre.

Vi har markedets beste løsninger enten det er brukervennlighet, plassutnyttelse eller robusthet som er i fokus. Vi kan også tilby skreddersydde løsninger for spesielle prosjekter.

DWDM

Med DWDM kan man øke kapasiteten på fiberen til for eksempel 40 kanaler uten at det blir mer komplisert enn CWDM. Det går også an å kombinere disse to variantene i det som kalles hybrid WDM.

Fiberworks tilbyr DWDM-multipleksere med 8, 16 og 40 kanaler. De fleste variantene med 8 og 16 kanaler er spesialdesignet for bruk sammen med CWDM slik at man kan utvide kapasiteten på eksisterende linker.

Alle våre DWDM-multipleksere er basert på standard ITU-kanaler i henhold til G.694.1.

CWDM-PON

CWDM-PON er en enkel og kostnadseffektiv løsning for optisk aksess på en enkelt fiber til inntil 8 abonnenter. Hver av disse får dedikert Gigabit-kapasitet i begge retninger.

Løsningen er basert på enkle CWDM-komponenter som transceivere og multipleksere men spesialtilpasset og satt sammen på en måte som gjør det mulig å ha en enkelt fiber både fra sentral til spredepunkt og fra spredepunkt til hver enkelt abonnent.

Den logiske strukturen blir 100% transparente punkt-til-punkt-forbindelser helt fra sentral til abonnent basert på Gigabit Ethernet. Rekkevidden er ca. 50 km og kan senere utvides til 10 Gb/s per abonnent.  

Hva er forskjellen på CWDM og DWDM?

En svært vanlig og effektiv måte å forbinde for eksempel to datasentre som ikke er for langt fra hverandre på er å bruke passiv WDM. Da kan man bruke fiberen til flere ulike forbindelser samtidig ved å legge dem på forskjellige bølgelengder.

Det rimeligste og enkleste er å bruke CWDM. Det eneste man da trenger er transceivere (SFP/SFP+ etc.) som sender på ulike bølgelengder og en multiplekser som samler disse inn på samme fiber. 

Med CWDM er man begrenset til 8-18 kanaler à 10 Gigabit avhengig av avstand. Trenger man mer kapasitet kan man bruke DWDM hvor man for eksempel har 40 kanaler til rådighet. Igjen er komponentene transceivere som sender på ulike bølgelengder og multipleksere men i DWDM ligger bølgelengdene mye tettere slik at kapasiteten per fiber blir høyere.

Nedenfor viser vi noen av de mest populære produktene for denne typen løsninger. 

Last ned CWDM/DWDM-poster fra VeEX

Få oversikt over testutstyr, best practice, nettverksarkitektur og så mye mer i denne posteren fra VeEX.