MTP/MPO-kabler

MPO (Multi-fiber Push-On) er en betegnelse på ulike multi-fiber konnektorer. Den vanligste typen har 12 fiber, men det finnes også varianter for eksempelvis 8, 16 eller 24 fiber:

 

 

MTP® (Mechanical Transfer Push-Pull) er et merkenavn på en forbedret versjon av den opprinnelige MPO konnektoren laget av UC Conec.

 

Når man skal benytte MPO-konnetorer er det noen ting man må passe på:

  • Fibertype
  • Kjønn
  • Polaritet


Fibertype

Multimodus MPO-konnektorer og -kabler for OM2, OM3 og OM4 går om hverandre og kan brukes etter hverandre i et MPO-system. Her er det bare bitraten og avstanden som avgjør hvilken fiberklasse man bør benytte. Vi tilbyr multimodus MPO-kabler med OM3 og OM4 fiber. OM3 vil fungere fint for de fleste bruksområder men for de høyeste bitratene vil OM4 være et mer framtidsrettet valg.

 

Singlemodus MPO-konnektorer er alltid vinklet, litt tilsvarende APC-konnektorer for simplex og duplex. De kan derfor aldri brukes mot multimodus MPO-konnektorer. G.657.A1/A2 kan brukes sammen med G.652.D.

 

Kjønn

MPO-konnektorer med styrepinner kalles hann (male) og uten styrepinner kalles hunn (female). En MPO-kobling må alltid gå mellom hann og hunn for å sikre at fiberkjernene treffer hverandre. Det er mulig å koble to hunn-konnektorer mot hverandre men dette vil vanligvis gi svært dårlig kontakt og høy demping.

 

MPO male vs. female

 

QSFP'er med MPO-konnektor er alltid hann og må altså ha en kabel med hunn-konnektor. I paneler kan det finnes begge varianter så det er viktig å sjekke dette når man bestiller kabler.

 

Polaritet

Polariteten til en MPO-kabel eller et MPO-system beskriver hvordan fibrene er sortert i hver ende. For 12-fiber MPO-systemer gjelder følgende:

  • Polaritet A beskriver en kabel eller et system der fiber nummer 1 på den ene siden går mot fiber nummer 1 på den andre siden, 2 går mot 2 osv.
  • Polaritet B beskriver en kabel eller et system hvor fibrene er "krysset" slik at fiber 1 på den ene siden går mot fiber 12 på den andre siden, 2 går mot 11, 3 mot 10 osv.
  • Polaritet C beskrvier en kabel eller et system for fibrene er parvis krysset slik at fiber 1 på den ene siden går mot fiber 2 på den andre siden, 2 går mot 1, 3 går mot 4, 4 mot 3 osv. Denne polariteten er lite brukt og vi tilbyr vanligvis ikke kabler eller moduler for denne.

 

Bruker man MPO-kabler mellom to paneler vil vanligvis polaritet A benyttes:

 


For direkte kobling mellom to QSFP'er med MPO-konnektor må man benytte polaritet B:

 

 

Polaritet A og B fungerer som rette og kryssede kabler på duplex fibersnorer. Så to "kryssede" kabler med polaritet B etter hverandre vil gi et "rett" system med Polaritet A. Hvis man bruker en kabel med polaritet A til å forlenge en kabel med polaritet B blir resultatet et system med polaritet B.

 

Det finnes også andre måter å beskrive disse to polaritene på:

 

Polaritet A Polaritet B
Key up - key down Key up- key up
Up - down Up - up
Rett Krysset
Straight Crossed
1-1, 12-12 1-12, 12-1

 

"Key up" og "key down" henviser her til om styresporet på konnektoren vender opp eller ned.

 

For 24-fiber MPO finnes foreløpig ikke tilsvarende standardbegreper som polaritet A og B.

 

 

Gå til våre produktsider for å finne de kablene du er ute etter 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.