SMARTe og grønne fiberkabler

 

 

Det er rekordfart i utbyggingen av nye undersjøiske fiberkabler nå om dagen. Men visst du at i tillegg til å transportere datatrafikk kan flere av disse kablene også brukes til å overvåke miljøet og varsle naturkatastrofer?

 

Takket være et felles initiativ fra Den Internasjonale Teleunionen (ITU), Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og UNESCOs Mellomstatlige Oseanografiske Kommisjon (IOC) har det nemlig nå blitt relativt vanlig å inkludere sensorer i nye undersjøiske kabler, spesielt om de krysser aktive seismiske områder. Det kan typisk skje ved å inkludere disse i forsterkermodulene som man uansett trenger på lange kabelstrekk eller ved å plassere dem i egne moduler:

 

 

 

Med disse sensorene på plass på havbunnen kan man overvåke ulike parametre som trykk, bevegelser og temperartur og dermed holde et øye med miljøet i verdenshavene og forhåpentligvis også gi tidlig varsling om jordskjelv og lignende. Kabler med slike sensorer underveis kalles da for "SMARTe kabler", der SMART står for "Science Monitoring And Reliable Telecommunications". 

 

Les mer om dette på hjemmesiden til Joint Task Force (JTF) on SMART cable systems.