Å slette epost sparer strøm!

 

Det er ikke så mange år siden vi delte ut lapper når vi skulle distribuere viktig informasjon. Vi kopierte opp informasjonen til alle, og endte opp med masse papir på pulten. Husker du følelsen av å legge et papir på den blanke, glatte flaten, legge lokket over og lyden av knappene når du tastet inn hvor mange eksemplarer du ville at du skulle komme ut?

 

Vi vet at denne måten å distribuere informasjon på er så godt som forsvunnet. I stedet skriver vi en e-post og i mottakerfeltet legger vi til alle vi vil at skal få beskjeden vår. Eller vi velger en mailliste som kanskje heter "alle". Dette er selvsagt bedre for miljøet enn å kopiere opp 72 eksemplarer av et brev som vi legger i posthylla til alle kollegene våre. Men det ikke slik at dette ikke har noen konsekvenser for klima og miljø.

Amerikanske forskere har funnet ut at man i gjennomsnitt ser den samme e-posten 12 ganger. Du åpner den, ser på den og går videre. Det er både lite effektivt og rasjonelt, fordi det gjør at du må bruke tid og energi på å tenke sammen tanken hver gang du ser på den.

 

Visste du at alle e-postene du har i innboksen din har et klimaavtrykk? Ved å slette e-postene du ikke trenger kan du gjøre noe bra for både hodet og kloden.

 

For selv når du skrur av PC'en din fredag ettermiddag og tar helg, så ligger alle e-postene dine på en server som står og suser og blinker på en server. Kanskje ligger e-postene dine i "skyen"? Denne "skyen" er ikke en trådløs svevende sak, men et enormt datasenter. På dette datasenteret er det enorme elektroniske bokser med kabler og ledninger som står på 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Disse produserer mye varme og krever mye energi for å kjøles ned. Eller så ligger kanskje dataene dine på en lokal server? Da har dere kanskje denne stående på et eget rom på kontoret deres. Her kreves det god ventilasjon og mye energi for å sørge for at denne servere skal fungere normalt.

 

Uansett om dataene dine lagres lokalt eller skybasert, så vet vi at store deler av serverkapasiteten går til å lagre unødvendige data: Dette kan være duplikatfiler, flere år gamle e-poster, mapper med "slettede elementer" som ikke er fjernet, eller dokumenter som rett og slett ikke er nødvendige å spare på lenger.

Å slette 50 e-poster, eller 500 e-poster, trenger ikke være vanskelig eller tidkrevende. Mest sannsynlig har du flere tusen e-post i din mappe for slettede elementer, som du allerede har bestemt deg for at du ikke trenger, men som tar opp like mye lagringsplass. I tillegg har de fleste flere unødvendige e-poster lagret i gamle mapper eller nederst i innboksen.

 

Begynner du å slette e-poster i dag vil klimaavtrykket bli mindre i fremtiden. Om en e-post ikke har noen verdi for deg er det bedre å bare slette den. Det koster så lite, men kan bidra til noe positivt for kloden vår. Alle monner drar når vi skal redde kloden vår, og frigjort plass på disker og servere og strøm spart er verdifulle tiltak både for miljøet og vår bevissthet rundt dataforbruk.

 

Tips til mer bærekraftig bruk av data

  • Slett e-poster du ikke lenger trenger
  • Organiser filer og mapper på PC´en – slett duplikater
  • Tøm mappen som heter «slettede elementer» i mailboksen din
  • Bruk kablet nett eller Wifi fremfor mobilt nett når du kan
  • Tøm søppelkurven på PC´en din